Dammen en een dambord kopen

dambord

Dammen is een spel dat gespeeld wordt op een op een dambord van 10×10 met 100 vierkante vakken, waarbij er 50 donkere vakken en 50 lichte vierkanten. Elke speler heeft 20 kleine schijven, die bij de meeste spellen zwart en wit zijn. Een speler plaatst de schijven op de donkere vakken die het dichtst bij hem of haar liggen.

Regels dammen

De spelers mogen de schijven alleen over de donkere vakken bewegen, wat betekent dat ze altijd een diagonale beweging moeten verrichten en je kunt slechts één schijf van het ene vierkant naar het andere vierkant per keer verplaatsen.

Als je diagonaal over een schijf van een tegenstander springt, dan pak je het vast en haal het af van de bord. Als je de kans hebt om iemand te ‘slaan’, dan moet je deze persoon slaan en als je meerdere keer schijven van het veld af moet halen, dan is het verplicht om net zoveel keer te slaan totdat je niet verder kan slaan, slaan is altijd verplicht! Als je meerdere opties op het bord hebt om te slaan, dan mag je kiezen op wat voor manier je wilt slaan.

Als een damspeler op het dambord de laatste rij bereikt (de rij die het dichtst bij de tegenstander ligt), dan wordt die damschijf een ‘dam’ en een van de geslagen stenen wordt dan door de tegenstander op de schijf geplaatst. In tegenstelling tot een normale damschijf kan een dam vooruit en achteruit gaan. Echter, net als bij andere damschijven, kan een dam alleen diagonaal over het dambord bewegen.

Een spel is afgelopen als een van de spelers zijn damschijven niet meer kan bewegen omdat hij of zij geblokkeerd is, of geen stukken meer heeft. Indien dat gebeurt, dan heeft de speler zijn dampartij verloren. Het is ook mogelijk om in overleg tot een gelijkspel te komen.

Dambord kopen

Damborden worden van verscheidene materialen gemaakt, de meest gebruikte materialen zijn kunststof, hout en karton. Als je een duurzaam dambord wil kopen, dan is de houten versie de beste optie, maar die is ook wel duurder dan de andere versies.

Wil je een dambord kopen? Speelgoedbezorger heeft diverse damborden voor diverse budgets in haar assortiment, neem daarom een kijkje op onze damborden – pagina!

admin